De bio-intensieve methode van John Jeavons

John Jeavons woont in de VS en is reeds 30 jaar bezig met het ontwikkelen van de bio-intensieve methode. Deze wordt ondertussen toegepast in 130 landen over de hele wereld. Er wordt aandacht besteed aan het feit dat er op Aarde steeds minder land per persoon overblijft dat geschikt is voor de productie van levensmiddelen. Om die reden ontwikkelde hij bio-intensieve landbouw, een methode om via micro-landbouw de jaarlijkse behoefte aan calorieën van een individu te voldoen op ongeveer 400 m2 grond. Er worden geen machines gebruikt noch kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Jeavons benadrukt dat 70% van de landbouwgrond moet worden bedekt door gewassen met een hoog koolstofgehalte (rogge, gerst, amarant, enz.), om zo voldoende organische stof te verkrijgen voor compostering en regeneratie van vruchtbare grond. Op ongeveer 20% van de oppervlakte worden groenten met een hoog vitamine- en mineralengehalte geteeld. Maximaal 10% van de oppervlakte is bestemd voor opbrengstgewassen die verkocht worden. Ongeveer 90% van de landbouwgrond is bestemd voor zelfvoorziening.
Uit Jeavons’ research blijkt dat 10% van de gewassen kunnen worden verkocht zonder nadelige gevolgen voor de vruchtbaarheid van de boerderij. Hogere percentages kunnen leiden tot verlies van vruchtbaarheid en autonomie. Het tekort (aan opbrengst en organisch compostmateriaal) dient dan te worden gecompenseerd door meststoffen en compostmateriaal in te voeren van buitenaf. Jeavons gebruikt ook alle menselijke urine en uitwerpselen (na compostering gedurende een jaar) als aanvoerbron van nieuwe voedingsstoffen in de bodem.
De gewassen compact en dicht bij elkaar planten, beschermt de micro-organismen in de bodem, vermindert de verdamping van water en verhoogt de opbrengst per eenheid landbouwgrond. De juiste planten naast elkaar zetten, optimaliseert de opname van voedingsstoffen en voldoende zonlicht en bevordert het aantrekken van nuttige insecten. Dit cumulatieve effect creëert een krachtig micro-eco-systeem in de tuin. Groot belang wordt daarbij gehecht aan het aanvoeren en composteren van organisch materiaal (humus) in de bodem. Humus brengt mineralen in de bodem en is een basisaspect van duurzame landbouw. Ieder jaar wordt de bodem sterker en vruchtbaarder door telkens nieuwe lagen compost, humus en plantmassa aan te brengen.

Zie ook Back to Eden

De inhoud komt van de site familiedomein